Thursday, September 26, 2013

KEK PELANGI CREAMCHEESE

Assalamualaikum..
Ni 1st order daripada officemate yang nak sambut birthday..Kek Pelangi Creamcheese & M'Ms. Keknya senang je nak dibuat cuma menguji kesabaran kalau oven nye kecik..kena bakar satu per satu dan elakkan daripada terlebih timing..nanti kering kek nya. kek ni guna resepi daripada kak zu semanis gula. Terima kasih banyak kepada kak zu
Bahan-Bahan
  • 300gm butter
  • 1 tsp gliserin-pelembap kek
  • 200gm gula kastor
  • 5 biji telur- biasanya saya guna gred B
  • 1 tsp ovellette
  • 1 tsbp esen vanilla
  • 280gm tepung superfine*
  • 1 tsp double action baking powder*
  • 20 ml susu segar
*Gabungkan dan ayak

Cara-Cara
  1. Putar butter dan gliserin sehingga kembang & gebu dalam 15 minit atau lebih sebab tiada kandungan gula.
  2. Bila butter betul-betul kembang masukkan tepung bercampur baking powder. Putar sekejap je.
  3. Dalam bekas lain putar telur, gula dan ovellette sehingga kembang dan gebu putih serta likat.
  4. Satukan bahan butter dan adunan telur. Putar sebati.
  5. Masukkan esen vanilla dan susu segar.
  6. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan warnakan setiap satu dengan warna ungu,biru,hijau tua,oren,kuning dan merah.
  7. Bakar satu lapisan selama 15 minit dengan suhu 180c atau bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.
Topping
Creamcheese filling & topping
  • 370gm creamcheese (saya guna Philly)
  • 70gm gula icing
  •  300gm non dairy whipping cream (saya guna vivo)
  1. Putar creamcheese dengan gula icing sehingga lembut
  2. Putar whipping cream sehingga kental bertanduk.
  3. Satukan keduanya dan kaup balik sehingga sebati.

No comments:

Post a Comment