Thursday, September 26, 2013

CHOCOLATE INDULGENCE



Assalamualaikum..
Ni entry untuk kek yang pernah menjadi kegemaran saya dan masih lagi menjadi kegemaran ramai pada masa ini Chocolate Indulgence.
Resepinya saya ambil daripada Evelyn Gemina. Terima kasih yea Evelyn. Proses membuat kek ini agak rumit dan mengambil masa 2 hari untuk siap dan dapat hasil yang baik.


Fraise_Framboise
Chocolate Chiffon

Bahan A
  • 30gm serbuk koko*
  • 120ml air suam*
  • 4 biji kuning telur gred B
  • 100gm gula kastor
  • 130gm tepung naik sendiri
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 60ml minyak jagung @ butter yg dicairkan
  • 1 tsp esen vanilla

Bahan B
  • 4 biji telur putih gred B
  • 60gm gula kastor
  • 1/4 tsp cream of tartar
Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180c.
  2. Satukan bahan A dan pukul sehingga kembang menggunakan high speed.
  3. Di dalam mangkuk yang lain pukul bahan B sehingga kental @ bertanduk
  4. Kaup balik bahan A kedalam bahan B. Tuang dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
  5. Angkat loyang dan terbalikkan atas wire rack dan sejukkan sepenuhnya.
  6. Trim bahangian atas kek supaya rata dan potong kek kepada 4 lapisan
Chocolate Mousse

Bahan A
  • 2 biji putih telur
  • 50gm gula kastor
  1. Pukul putih telur dan gula sehingga kental & bertanduk

Bahan B
  • 1 1/2 tsbp gelatin
  • 50ml air
  1. Rendam gelatin bersama air sehingga kembang.
  2. Cairkan secara double boiler sehingga gelatin larut.

Bahan C
  • 200gm dark chocolate
  • 2 biji kuning telur
  • 1/2 tbsp butter
  1. Cairkan coklat secara double boiler.
  2. Masukkan kuning telur yang telah dipukul sedikit diikuti butter dan bahan B tadi.
  3. Angkat.

Bahan D
  • 250ml non dairy whipping cream (VIVO)
  1. Pukul sehingga kental @ bertanduk.
Cara-Cara
  1. Kaup balik bahan A kedalam bahan C yang masih panas
  2. Kemudian masukkan bahan D.
  3. Gaul rata.

(Simpan sedikit adunan untuk disapu tipis pada kek)

White Chocolate Mousse

Bahan A
  • 2 biji putih telur
  • 50gm gula kastor
Pukul putih telur dan gula sehingga kental & bertanduk


Bahan B
  • 2 tsbp gelatin
  • 50ml air
  1. Rendam gelatin bersama air sehingga kembang.
  2. Cairkan secara double boiler sehingga gelatin larut.
Bahan C
  • 200gm white chocolate
  • 2 biji kuning telur
  1. Cairkan coklat secara double boiler.
  2. Masukkan kuning telur yang telah dipukul sedikit dan bahan B tadi.
  3. Angkat.
 Bahan D
  • 250ml non dairy whipping cream (VIVO)
  1. Pukul sehingga kental @ bertanduk. 

Bahan E
  • 100 ml susu UHT fresh milk dutch lady
Chocolate Ganache
  • 150ml whipping cream
  • 350g dark chocolate
  • 1 tbsp butter- cairkan

  1. Panaskan whipping cream sehingga berbuih di tepi.
  2. Masukkan coklat dan mentega.
  3. Kacau sehingga cair.

Cara-Cara
  1. Kaup balik bahan A kedalam bahan C yang masih panas
  2. Kemudian masukkan bahan D dan bahan E
  3. Gaul rata.
  4. Masukkan mousse kedalam peti sejuk selama 4 jam.
  5. Kemudian keluarkan dan pukul sehingga pekat & bertanduk dan sapu diatas kek. 
Cara-cara melapis kek
  1. Potong chiffon kepada 4 lapisan.
  2. Lapisan pertama: Letak kek di atas papan kek.Tuangkan white chocolate mousse diatasnya dan ratakan.
  3. Lapisan kedua: Letak kek di atas lapisan mousse putih. Tuangkan chocolate mousse diatasnya dan ratakan.
  4. Lapisan ketiga: Letak kek di atas lapisan mousse coklat.Tuangkan white chocolate mousse diatasnya dan ratakan.
  5. Lapisan terakhir : Letakkan kek di atasnya mousse putih  dan simpan di dalam peti ais semalaman.
  6. Keluarkan kek  dan sapu tipis chocolate mousse keseluruhan kek, ratakan dan simpan sekejap di dalam peti sejuk sehingga keras.
  7.  Lapikkan keliling kek dengan parchment paper supaya senang hendak dibersihkan dan tuangkan chocolate ganache topping.
  8. Biarkan coklat mengeras, tanggalkan lapik dan simpan di dalam peti sejuk.
  9. Sebaik-baiknya gunakan pisau yang telah direndam dalam air panas dan lapkan untuk memotong kek untuk mendapatkan hasil potongan yang cantik.

No comments:

Post a Comment